Home  Desembrood  Speltbrood  Goosbrood  Appeltaart  Apple-Crisp  Bienenstich  Griesmeelvla  Pilaf  Gerookte-Kip  Worteltaart

 

 

recepten

 

 

 

Toon's broodrecepten

In 1978 woonde ik met mijn gezin in het buitenland. Om toch dagelijks brood op ons bord te krijgen, ben ik zelf brood gaan bakken. Eenmaal terug in Nederland, konden we niet meer aan het Hollandse fabrieksbrood wennen en ben ik ons eigen brood tot de dag van vandaag blijven bakken. In de loop der jaren heb ik wel het recept steeds aangepast, om een zo gezond mogelijke boterham op ons bord te krijgen. Dus altijd biologisch volkorenmeel van de molenaar en steeds minder toevoegingen. Zo bestaat het Goosloo volkorenbrood slechts uit water, tarwemeel, gist, wat suiker en een snufje zout.

Inmiddels bak ik al jaren, om het brood nog gezonder te maken, zonder de gist en suiker. Gisten gebeurt nu op natuurlijke wijze, door het deeg te laten verzuren, zo ontstaat zuurdesembrood.

Een nog gezondere variatie daarop is het tarwemeel te vervangen door speltmeel.

Door de vele positieve reacties uit onze omgeving, van mensen die ook op deze wijze hun brood wilden bakken, heb ik mijn recepten online gezet. Nu kan iedereen er van profiteren.

Smakelijk eten


DESEMBROOD van Volkoren tarwemeel

Toon's recept voor 2 volkoren desembroden van tarwemeel, ieder 1500 gram (of 4 van 750 gram)

Op natuurlijke wijze gerezen desembrood, zonder toevoegingen. Het smaakt bijna als het met gist gebakken volkoren Goosbrood, maar met een licht zurig smaakje. Vooral lekker bij hartig beleg. Groot voordeel is, dat het langer vers blijft en na het bakken makkelijk snijdt. Ik snij de broden na afkoeling meteen en verdeel het in dagporties voor in de vriezer. De hoeveelheden zijn afgestemd op de vrij grote bakblikken die ik gebruik, maar de verhouding zijn altijd gelijk voor kleinere broden. 1 deel water 2 delen meel en 10 gram zout per kilo brood. Verder gebruik het liefst door een molenaar gemalen meel. Zo weet ik zeker dat bij het malen de temperatuur laag blijft en zo min mogelijk oxidatie plaats vindt.

 

Het hele proces duurt 6 dagen, dus wel even plannen voor je gaat bakken.

 

Zuurdesembrood

Benodigdheden:

- 2 kilo biologisch volkoren tarwemeel van de molenaar

- 1 liter water

- 30 gram zout (zonodig)

- een keine schaal voor het voordeeg

- grotere bak waar al het beslag in past

- een doek om het beslag af te dekken

- boter om de blikken in te vetten

- 2 zwarte broodvormen (15 cm breed, 33 cm lang en 10 cm  hoog)

- geduld om het voordeeg te laten verzuren

- een oven die tot 190 graden celcius verhit

- een stevige ondergrond en spierkracht om het deeg te kneden

 

deeg01

 

Dag 1

Neem 25% van de totale hoeveelheid meel (in mijn geval dus 500 gr) en roer dit met kraanwater tot een taaie massa. Laat het afgedekt staan met een vochtige theedoek of zo en na 12 uur nog een keer roeren.

 

 

 

 

deeg02

 

 

Dag 2 en 3

's Ochtends en 's avonds een keer roeren, tussendoor steeds afgedekt laten staan.

 

 

 

 

deeg03

 

Dag 4 en 5

Het voordeeg moet nu luchtbelletjes vormen en is wat dunner geworden.

's Ochtends een handje meel erbij en roeren en als het deeg te droog is, eventueel water toevoegen. Het moet een homogene taaie massa blijven. 's Avonds nog een keer roeren. Tussendoor steeds afgedekt laten staan.

 

 

 

deeg05

Dag 6

Vandaag wordt het brood gebakken. Wel weer even plannen, want het deeg moet 2 x 3 uur rijzen en daarna nog 1 uur bakken.

Meng de rest van het meel, zout en water van het totale recept in een grotere bak door het voordeeg en kneed het goed door tot een homogene massa. Weer afdekken met een vochtige doek en 3 uur laten voorrijzen in de voorgewarmde oven (ongeveer 30 graden).

 

 

deeg06

 

Haal het deeg na 3 uur uit de oven, het is weer flink gerezen. Kneed het deeg voor de tweede keer. Na 10 minuten is het deeg een soepele elastische massa geworden, tenminste als alles goed gaat. Deel de deegmassa in 2 gelijke delen, kneed en vouw deze nog even lekker.

 

 

 

 

 

deeg07

 

 

Rol de 2 helften van het deeg tot ze in de bakvormen passen. Snijd de bovenkant van het deeg in. Zet de 2 broden (afgedekt met vochtige doek tegen het uitdrogen) in de voorgewarmde oven van 30 graden om weer 3 uur te rijzen.

 

 

 

 

deeg08

 

Haal na het rijzen de broden uit de oven en verhit de oven vóór op 190 graden. Dit is voor een hetelucht oven, een gewone oven moet de temperatuur misschien 20 graden hoger. Het brood na 10 minuten voorverwarmen weer in de oven zetten en 1 uur bakken. Het zuurdesembrood is klaar.

 

 

 


DESEMBROOD van Speltmeel

Toon's recept voor 2 desembroden van speltmeel, ieder 1500 gram (of 4 van 750 gram)

speltbrood

Op natuurlijke wijze gerezen speltbrood, zonder toevoegingen.

Speltmeel heeft vele gezonde eigenschappen en is licht verteerbaar. Het brood wordt wat luchtiger van structuur. Ook is het fijner van structuur dan tarwemeel, waardoor het voorzichtiger gekneed moet worden. Meer omvouwen dan slaan met het deeg.

Voor de bereiding kunnen dezelfde stappen als voor het eerdere recept van tarwemeel worden genomen, alleen nu met speltmeel.

Het roeren moet wat voorzichtiger gebeuren, het is meer omscheppen dan roeren en op de laatste dag meer omvouwen dan echt kneden.

 

SPELTBROOD, nu met lekkere en gezonde vulling

Het recept van Christel is tot de 6e dag identiek aan dat van het speltbrood zonder vulling (zie hierboven), nu zonder zout.

Op dag 6 vulling toevoegen, deze kan bestaan uit een selectie van de volgende ingredi├źnten:

- rozijnen

- gehakte of gemalen noten (walnoten, hazelnoten en amandelen)

- in sukjes gesneden, ongezwavelde, gedroogde abrikozen

- cranberry's

- fijn gesneden stukjes dadel

 

De vulling (behalve de noten) tijdens de 1e keer rijzen in water weken. Tijdens de 2e keer kneden, de vulling toevoegen (nu met de noten) . Daarna het recept van het speltbrood weer volgen.

Om de smaaksensatie compleet te maken, dit speltbrood met roomboter besmeren, natuurhoning er over en op smaak bestrooien met kaneel.

 

Genieten maar, lekker en gezond

VOLKOREN GOOSBROOD

Huisrecept voor 2 volkoren Goosbroden van ieder 1500 gram (of 4 van 750 gram)

Al sinds 1978 het favoriete brood van alle Goosjes en sinds een aantal jaren verdrongen door het desembrood en sinds kort door het speltbrood.

 

Goosbrood

Benodigdheden:

- 80 gram verse gist

- 30 gram zout (zonodig)

- 2 kilo biologisch volkoren tarwemeel van de molenaar

- 1 liter lauw water

- grote bak waar beslag in past

- kommetje om de gist in te doen

- boter om de blikken in te vetten

- 2 zwarte broodvormen (15 cm breed, 33 cm lang en 10 cm hoog)

- een oven die tot 210 graden celcius verhit

- een stevige ondergrond en spierkracht om het deeg te kneden

 

Los de gist op in lauw water tot het gaat borrelen (eventueel suiker toevoegen om dit proces op gang te brengen). Vet de broodvormen in. Doe het meel in de bak. Los het zout op in het water en vermeng dit met het meel. Maak een kuil in het midden van het deeg en giet daar het gist in zodra dit is gaan werken. Vermeng dit met een klein deel van het deeg, zodat in het midden een papperige massa ontstaat. Laat dit even staan (10 minuten). Vul het kommetje, waar de gist in was opgelost nu met warm water en zet dit onder in de oven van 30 graden. Ga nu het deeg kneden, het dunnere gistmengsel door de rest heen knijpen. Zodra het een egale massa is geworden, het geheel uit de kom nemen en nu goed kneden en slaan. Na 10 minuten is het deeg een soepele elastische massa geworden. Deel de deegmassa in 2 gelijke delen, kneed en sla deze nog even lekker. Doe de oven uit, die is nu lekker op temperatuur voor de volgende etappe, het rijzen. Rol de 2 helften van het deeg tot ze in de bakvormen passen. Snijd de bovenkant van het deeg in. Zet de 2 broden in de oven om te rijzen. Dit duurt afhankelijk van de kwaliteit van het gist en het meel 30 tot 45 minuten, dus na een half uur even kijken. Ziet het er goed uit, dan het bakje water wat nog onderin stond eruit halen en het brood bij 190 graden 60 minuten in een voorverwarmde oven bakken. Dit is voor een heteluchtoven. Een gewone oven kan wat langer duren en moet de temperatuur misschien 20 graden hoger.

Is het brood klaar, de oven uit en op een rooster af laten koelen. Als het is afgekoeld, dan snij ik de broden doormidden, zodat ik er 4 krijg. Dit brood is 2x zo zwaar als dat van de bakker, dus mijn halfje weegt 800 gram en bij de bakker weegt een heel 800 gram. Resultaat in plaats van 6 boterhammen, eet ik er nu 3. Het brood bewaar ik in de vriezer, dus heb je afhankelijk van het aantal eters, voor een paar weken brood in huis.


APPELTAART

Een recept van Natasja, al vaak met succes gemaakt en gegeten

Appeltaart

 

Benodigdheden:

- ronde springvorm van 26 cm doorsnede

- 1 pak appeltaartmix van Honig of Koopmans

- 1 losgeklopt ei

- 150 gram boter

- 50 gram (basterd) suiker

- 1/2 zakje vanillesuiker

- 5 grote goudreinetten

- 150 gram rozijnen

- 150 gram gemengde nootjes:

  gesnipperde amandelen, gebroken walnoten, in plastic zak   met hamer klein gemaakte hazelnoten

- abricozenjam

- citroensap

- sinaasappel likeur

- slagroom

 

De appel in stukjes snijden en dan met de rozijnen, nootjes, citroensap, kaneel en likeur in schaal mengen. Even laten staan, zodat alles goed intrekt. De springvorm invetten met wat van de boter. De boter in een kom roeren, tot deze zacht is en de appeltaartmix en 2/3 van het losgeklopte ei toevoegen. Kneden tot het een samenhangend deeg is. Met 2/3 van het deeg de springvorm bekleden en daarna het appelmengsel erin. De rest van het deeg onder de deegrol tot reepjes maken en kruislings over de vulling leggen. De bovenkant nu met de rest van het ei bestrijken. Bak de taart in 75 minuten gaar op 165 graden. Uit de oven halen en de voorgewarmde abricozenjam op de bovenkant uitstrijken. Af laten koelen tot de springvorm eraf kan.

Serveer met wat slagroom, koffie en een glaasje Grand Marnier.


APPLE CRISP

Een oud Engels recept

 

Benodigdheden, voor de basis:

- ronde springvorm van 26 cm doorsnede

- boter

- mengsel van 4 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel

 

Voor de vulling:

- 4 grote appels (goudreinettes)

- 60 gram boter

- 100 gram witte basterd suiker

- 25 gram kristal suiker

- 40 gram havermout

- 60 gram volkorenmeel of bloem

- zout

Basis

Besmeer de springvorm met boter en bestrooi het daarna met het mengsel van suiker en kaneel.

Vulling

Snipper de appels en druk ze in de vorm. Maak van de boter, suiker, havermout, meel en zout een deeg wat kruimelig blijft. Verdeel het over de appelsnippers en druk het eveneens aan. Bak de Crisp in 40 minuten op 200 graden.

Serveer warm of koud, als nagerecht of voor bij de kofiie (of allebei). Extra lekker te maken met slagroom en kaneellikeur.


GROOTMOEDER's BIENENSTICH

Recept van Oma van der Nol, de kinderen en kleinkinderen smullen er elke keer opnieuw van.

 

Benodigdheden, voor de basis:

- ronde springvorm van 26 centimeter doorsnede

Bienenstich

- 200 gram bloem

- 125 gram boter

- 100 gram suiker

- 1 zakje vanille-suiker

- 2 eieren

- 3 druppels amandel-aroma

- mespuntje zout

- 6 gram bakpoeder (6 afgestreken theelepels)

Voor de bovenlaag:

- 100 gram boter

- 100 gram suiker

- 1 zakje vanille-suiker

- 1 eetlepel melk

- 100 gram gesnipperde amandelen

Voor de vulling:

- 25 gram suiker

- 125 gram boter

- 1/4 liter melk

- 1/2 zakje pudding-poeder (vanille-creme)

 

We beginnen met de bovenkant, omdat die eerst moet afkoelen, daarna komt de basis aan de beurt. Gezamenlijk gaan ze in de oven en tenslotte komt na het bakken de vulling ertussen.

Bovenlaag

De boter smelten met de suiker, de vanille-suiker en de melk vermengen. Roer daarna de gesnipperde amandelen er door en zet alles op een koele plaats.

Basis

Roer de boter tot room en voeg lepel voor lepel, de suiker en vanille-suiker toe. Daarna de eieren, het aroma en het zout. De bloem en het bakpoeder zeven en daarna met 3 lepels tegelijk door het beslag roeren. Het zo ontstane deeg in de springvorm doen en gladstrijken. Zodra de bovenlaag goed is afgekoeld, deze over het deeg in de springvorm verdelen en het geheel onder in de oven plaatsen en 40 minuten op 160 graden bakken.

Vulling

Maak een papje van een klein beetje melk, de suiker en de pudding poeder. Kook nu de rest van de melk en giet als het kookt het papje er langzaam en goed roerend door. Laat de taart goed afkoelen en snijdt hem horizontaal doormidden. Smeer de koude vulling op de onderste helft en leg de bovenste helft erop. Eventueel afwerken met toefjes slagroom.

Tegenwoordig is er voor de vulling ook een kant en klare mix voor banketbakkersroom in de supermarkt te koop. Als je deze gebruikt, dan pas op het laatste moment volgens de gebruiksaanwijzing maken. Laat je deze te lang staan, dan wordt het te hard.


CHRISTEL's GRIESMEELVLA

Huisrecept voor 4 personen

 

Benodigdheden:

- 6 deciliter melk

- 35 gram griesmeel

- 40 gram suiker

- 1 eidooier

- 1 eiwit

- 8 bitterkoekjes

- 2 eetlepels marasquin

- geklopte room

 

Breng de melk aan de kook en laat de griesmeel en de suiker hier 5 minuten in tot vla koken. Iets af laten koelen en de losgeklopte eierdooier er door roeren. Nu bijna koud laten worden en het stijf geslagen eiwit erdoor scheppen. Verkruimel de bitterkoekjes en besprenkel de kruimels met de marasquin. Schenk de vla er op en laat het geheel goed koud worden. Roer erwat van de geslagen room door en serveer de overige room bij de vla.

De vla smaakt het beste indien hij een dag te voren wordt gemaakt en in de koelkast is bewaard. Ook kunnen er bij het opdienen nog wat extra bitterkoekjes ter garnering worden opgelegd. (Uiteraard wel eerst wat marasquin erop).


PILAF VOOR DE SULTAN

Ingrediënten voor 4 personen

 

Benodigdheden:

- 4 kippenpoten (hele)

- 400 gram pruimen zonder pit

- 1/2 verse cocosnoot inclusief de cocosmelk

- 1 eetlepel kerry

- peper

- zout

- olijfolie

Wrijf de kip in met de peper, het zout, de kerry en de olie. Laat het daarna 1 uur intrekken.

Haal de bast van de cocosnoot en vang de melk op. Rasp de helft van de noot.

Braad de kippenpoten rondom bruin met wat olie. Strooi de cocosrasp over de poten en bak dit nog even mee. Doe nu de cocosmelk erover met wat extra water en de pruimen erbij. Laat het geheel 45 minuten zachtjes sudderen. Indien de saus te dun is, dan wat binden met meel of ander bindmiddel. Serveren met witte rijst en boontjes of salade.


GEROOKTE KIP

Huisrecept voor 2 kipfilets in sinasappelsaus

 

Benodigdheden:

- 2 kipfilets van ongeveer 130 gram

- sojasaus

- gemberpoeder

- gedroogde mandarijnschil

- steranijs

- vijfkruidenpoeder

- 10 gram /bruine suiker

Saus

- 1 sinasappel

- 1 deciliter jus d'orange

- peper en zout

- borrelglaasje Grand Marnier

- 1 theelepel gemberpoeder

- maizena

 

Kip marineren met sojasaus en gemberpoeder en 1 uur laten staan. Kip in stoompan, 10 minuten stomen en 10 minuten laten staan. Pan droog maken en nu vullen met mandarijnschil, steranijs, vijfruidenpoeder en de bruine suiker. Kip terug in de pan en geheel nu 15 minuten roken. Voor het opdienen nagaan of de kip goed gaar is.

Snij voor de saus de sinasappel in stukjes en doe het met wat peper, zout, gemberpoeder en de jus d'orange in een pannetje. Aan de kook brengen en de Grand Marnier toevoegen. 15 minuten laten koken en met wat maizena op dikte brengen.

Als rookpan gebruik ik een oude soeppan met daarin een los roostertje. Om te stomen doe ik een klein laagje water in de pan, tot net onder het roostertje en breng dit aan de kook. Deksel op de pan houden en de kip wordt gestoomd. Na het stomen ge /bruik ik dezelfde pan om te roken. Ik doe het kruidenmengsel met de mandarijnschillen en bruine suiker eerst op een stuk alufolie, zodat het mengsel niet in de pan brandt. Daarop weer het roostertje met de kip. Na het roken kun je zo alles weer makkelijk uit de pan krijgen. De kip en saus zijn uitstekend te combineren met bloemkool.


WORTELTAART

Een gezond recept met zo min mogelijk foute koolhydraten. Ik heb de tarwebloem door speltbloem vervangen en de hoeveelheid suiker van 300 gr naar 100 gr teruggebracht.

Ingrediënten voor 8 personen

Benodigdheden:

- 250 gr wortel

- 150 gr amandelen (of amandelmeel)

- 100 gr suiker

- 1 el geraspte citroenschil

- borrelglaasje kirsch of amaretto

- 6 eieren

- 50 gr speltbloem

- poedersuiker

 

Als voorbereiding eerst de eieren scheiden, eiwit stijfkloppen, wortels fijn raspen, zonodig amandelen fijn malen.

De eidooiers kloppen met de suiker, citroenschil en likeur, daarna mengen met de wortel, amandelpoeder en bloem. Voorzichtig met een spatel alles met het geklopte eiwit omscheppen. In tulbant- of cake-vorm 45 minuten in voorverwarmde over bij 170 graden bakken.

 

 

 

 

 

- Idee en ontwerp ┬ęGoosArt 2019 -

 

Gepubliceerd voor eigen gebruik

Reproductie voor commerciele doeleinden niet toegestaan