Terug naar boven

 

Desembrood van volkoren speltmeel

Toon's recept voor 3 volkoren desembroden van spelt, ieder 1000 gram

Op natuurlijke wijze gerezen desembrood, zonder toevoegingen. Speltmeel heeft vele gezonde eigenschappen en is licht verteerbaar. Speltmeel is wat fijner van structuur dan tarwemeel, waardoor het voorzichtiger gekneed moet worden, meer het deeg omvouwen dan slaan. Het brood wordt ook wat luchtiger van structuur. Ik snijd de broden na afkoeling meteen en verdeel het in dagporties voor in de vriezer.

De verhouding water/meel is altijd gelijk, 1 deel water 2 delen meel en 10 gram zout per kilo brood. Het maakt dus niet uit wat voor bakblikken je gebruikt. Ik gebruik er 3, passen mooi tegelijk in de oven. Het meel bestel ik per 25 kg bij de molenaar, is de helft goedkoper dan losse pakken uit de winkel.

Het hele proces duur 6 dagen.

Het kan ook sneller in 3 dagen, lees verderop hoe.

 

 

Benodigdheden:

- 2 kilo speltmeel

- 1 liter water

- 30 gram zout (zonodig)

- een keine schaal voor het voordeeg

- grotere bak waar later al het beslag in past

- een doek om het beslag af te dekken

- boter om de blikken in te vetten

- 3 zwarte broodvormen

- geduld om het voordeeg te laten gisten

- een oven die tot 190 graden celcius verhit

- eventueel 7 gr korrelgist (voor de 3-daagse oplossing)

Dag 1, 2 en 3

Neem 25% van de totale hoeveelheid meel (in mijn geval dus 500 gr) en roer dit met lauw water tot een taaie massa. Laat het afgedekt staan met een vochtige theedoek en dagelijks 2x omroeren.

Dag 4 en 5

Het voordeeg moet nu luchtbelletjes vormen en is wat dunner geworden. 's Ochtends een handje meel erbij en roeren. Als het deeg te droog is, eventueel water toevoegen. Het moet een homogene taaie massa blijven. 's Avonds nog een keer roeren. Tussendoor steeds afgedekt laten staan.

 

Dag 6

Vandaag wordt het brood gebakken. Wel even plannen, want het deeg moet 2 x 3 uur rijzen en daarna nog 1 uur bakken.

Meng de rest van het meel, zout en water van het totale recept in een grotere bak door het voordeeg en kneed het goed door tot een homogene massa. Weer afdekken met een vochtige doek en 3 uur laten voorrijzen in de voorgewarmde oven (ongeveer 30 graden).

Kneed het deeg voor de tweede keer. Na 10 minuten is het deeg een soepele elastische massa geworden. Deel de deegmassa in 3 gelijke delen, kneed en vouw deze nog even lekker rol ze tot ze in de bakvormen passen. Snijd de bovenkant van het deeg in. Zet de broden (afgedekt met vochtige doek tegen het uitdrogen) in de voorgewarmde oven van 30 graden om weer 3 uur te rijzen.

Haal na het rijzen de broden uit de oven en verhit de oven vóór op 190 graden. Dit is voor een hetelucht oven, een gewone oven moet de temperatuur misschien 20 graden hoger. Het brood na 10 minuten voorverwarmen weer in de oven zetten en 1 uur bakken. Het desembrood is klaar, de oven uit en op een rooster af laten koelen, daarna in boterhammen snijden en in dagelijkse porties de vriezer in.

 

Goosbrood

Met toevoeging van wat korrelgist kan het sneller, 2 dagen gisten en de 3e dag bakken.

500 gr meel mengen met lauw water tot het een homogene massa wordt. 2 dagen afgedekt laten staan onder een vochtige doek, 2x per dag het beslag omkloppen zodat het wat luchtiger wordt.

Dag 3

Doe de rest van het meel (1,5 kg) in een bak en schep het met 7 gr korrelgist om. Dit even een paar minuten doen, zodat het meel zich met de zuurstof mengt en luchtiger wordt. Los het zout op in 3/4 ltr warm water, meng en kneed dit samen met het eerder gegiste deel tot een homogene massa. Het geheel in een lauwe, vochtige oven 1,5 uur laten rijzen. Nu goed kneden en steeds de massa omvouwen tot het een elastiche massa is. In 3 stukken verdelen, in de ingevette blikken doen, bovenkant insnijden en opnieuw 1,5 uur laten rijzen. Na het rijzen 1 uur op 190 graden bakken.

 

 

Volkoren tarwebrood

Broodrecept voor 3 volkoren Goosbroden van ieder 1000 gram

Al 40 jaar het favoriete brood van alle Goosjes en sinds een aantal jaren verdrongen door het desembrood van speltmeel.

 

Benodigdheden:

- 80 gram verse gist, of 3 zakjes korrelgist van 7 gr.

  (dan de korrelgist direct door het droge meel mengen)

- 30 gram zout (zonodig)

- 2 kilo biologisch volkoren tarwemeel van de molenaar

- 1 liter lauw water

- grote bak waar beslag in past

- kommetje om de gist in te doen

- boter om de blikken in te vetten

- 3 zwarte broodvormen

- een oven die tot 210 graden celcius verhit

- een stevige ondergrond en spierkracht om het deeg te kneden

 

Los de gist op in lauw water tot het gaat borrelen (eventueel suiker toevoegen om dit proces op gang te brengen). Vet de broodvormen in. Doe het meel in de bak. Los het zout op in het water en vermeng dit met het meel. Maak een kuil in het midden van het deeg en giet daar het gist in zodra dit is gaan werken. Vermeng dit met een klein deel van het deeg, zodat in het midden een papperige massa ontstaat. Laat dit even (10 minuten) staan, (of meng de korrelgist direct door het droge meel).

Ga nu het deeg kneden, het dunnere gistmengsel door de rest heen knijpen. Zodra het een egale massa is geworden, het geheel uit de kom nemen en nu goed kneden en slaan. Na 10 minuten is het deeg een soepele elastische massa geworden. Deel de deegmassa in 3 gelijke delen, kneed en sla deze nog even lekker. Rol de 3 delen van het deeg tot ze in de bakvormen passen. Snijd de bovenkant van het deeg in. Het gisten gaat het best in een vochtige, warme omgeving. Hiervoor giet ik op de onderste bakplaat tijdens het gisten heet water, daarna de broden in de oven om te rijzen. Dit duurt afhankelijk van de kwaliteit van het gist en het meel 30 tot 45 minuten, dus na een half uur even kijken.

Ziet het er goed uit, dan het water onderin weer weggieten en het brood bij 190 graden 60 minuten in een voorverwarmde oven bakken. Dit is voor een heteluchtoven. Een gewone oven kan wat langer duren en moet de temperatuur misschien 20 graden hoger.

Is het brood klaar, de oven uit en op een rooster af laten koelen, daarna in boterhammen snijden en in dagelijkse porties de vriezer in.

 

Gevuld speltbrood

Speltbrood, nu met lekkere en gezonde vulling

Dit recept is identiek aan dat van het speltbrood zonder vulling (zie hierboven), nu zonder zout.

Op laatste dag de vulling toevoegen, deze kan bestaan uit een selectie van de volgende ingrediënten:

- rozijnen

- gehakte of gemalen noten (walnoten, hazelnoten en amandelen)

- in sukjes gesneden, ongezwavelde, gedroogde abrikozen

- cranberry's

- fijn gesneden stukjes dadel

 

De vulling (behalve de noten) tijdens de 1e keer rijzen in water weken. Bij de 2e keer kneden, de vulling toevoegen (nu met de noten). Daarna het recept van het speltbrood weer volgen.

Om de smaaksensatie compleet te maken, dit speltbrood met roomboter besmeren, natuurhoning er over en op smaak bestrooien met kaneel.

 

Smakelijk eten

 

- Idee en ontwerp ©GoosArt 2022 -

 

Gepubliceerd voor eigen gebruik

Reproductie voor commerciele doeleinden niet toegestaan